Skip to main content
nieuws

Herdenking Zwarte Zondag in Sint Pancras 2018

By 2 april 2018mei 3rd, 20183 Comments

Elk jaar herdenken de groepen 7/8 van de basisscholen in Sint Pancras de Zwarte Zondag 15 april 1945 in Sint Pancras toen als represaille 20 mensen werden doodgeschoten.
In 2018 vindt de herdenking plaats op vrijdag 13 april.
Om 11.00 uur vertrekt de Stille tocht vanaf het plein aan de Sperwer (Paus Johannesschool) naar het monument bij de spoorovergang Bovenweg. Na de Last Post wordt er twee minuten stilte gehouden. Daarna doen kinderen namens elke school een voordracht en worden bloemen gelegd bij het monument.
Tot slot loopt de stoet gezamenlijk terug en is er gelegenheid om met elkaar koffie te drinken. Einde van de herdenking is circa 12.30 uur.
Bekijk een korte docu over de achtergrond van de herdenking. Meer informatie over de achtergrond van het monument staat op:
www.langedijkherdenkt.nl/stpancras.html

Bestuur

Author Bestuur

More posts by Bestuur

Join the discussion 3 Comments

 • Theo Nieland schreef:

  Helaas ben ik niet in staat aanwezig te zijn bij de herdenking op 13 April. Mijn naam is Theo Nieland, naamgenoot van een van de slachtoffers. Veel dank voor uw goede zorgen voor het Monument. Theo Nieland.

  • Bestuur schreef:

   Wij zullen uw reactie doorgeven.
   En beloven dat we tot in lengte van jaren aandacht blijven schenken aan wat er toen gebeurd is.
   Het verleden geeft lessen voor de toekomst.

   Met vriendelijke groet,

   Hugo Koeman
   5 Mei Comité Alkmaar

   • J.L. Meijs schreef:

    Ik heb Theo Nieland gekend in de tijd dat ik in huize Aloysius woonde en voor ons meneer Nieland was daar als kind aan huis.
    Op een zondag toen enkele kinderen niet naar huis konden kwam hij voor die kinderen met een jamin ijsje.
    Hij ging ook mee met vacanties naar Dorst en Heel in 1943 en 1944. Ook kende ik Leendert van Keimpema en Rudolf Stroethoff die op zondag 8 april werden opgepakt in Aloysius en Nieland werd ergens onderweg opgepakt. Een hele nare gebeurtenis waar ik om deze tijd veel aan denk.

Leave a Reply

Share This