Skip to main content
nieuws

Documentaire over Alkmaarse Truus Wijsmuller zoekt donaties

By 11 april 2017april 13th, 2017No Comments

Pamela Sturhoofd en Jessica van Tijn (Special Eyes Film Productions) en Freek Zonderland (Blunt Cinema) filmen op dit moment de documentaire Truus’ Children over de in Alkmaar geboren oorlogsheld Truus Wijsmuller. Zij had een groot aandeel in het redden van ongeveer 10.000 voornamelijk joodse kinderen die met zogenaamde Kindertransporten in veiligheid konden worden gebracht.
‘Tante Truus’ kreeg het voor elkaar toestemming voor deze Kindertransporten af te dwingen bij Adolf Eichmann. Zij vonden plaats vanaf 1938 tot 15 mei 1940, de dag dat Nederland capituleerde. Die dag kon zij nog net op tijd een groep van 74 kinderen uit het Burgerweeshuis in Amsterdam op de boot naar Engeland zetten.
Pamela: “We hebben 14 van die kinderen teruggevonden. Ook kinderen die op die allerlaatste boot vanuit IJmuiden wisten te ontsnappen. In de documentaire halen zij herinneringen op. Zo wordt de film een ode aan een vrouw die weliswaar onderscheidingen kreeg, maar nooit de plek in de geschiedenisboeken kreeg die ze op basis van haar daden verdient.”

Race tegen de klok
De bedoeling is dat de film in 2018 in première gaat in Berlijn en daarna vertoond wordt bij de publieke omroep. Omdat de betrokkenen inmiddels tussen de 85 en 95 jaar oud zijn, zijn de filmers bezig met een race tegen de klok. Inmiddels hebben een aantal fondsen financieel bijgedragen. Om voldoende geld bij elkaar te krijgen is een crowdfundcampagne gestart. Doel: EUR 25.000 verzamelen.
Meer informatie op https://www.truus-children.com
Daar kun je ook een donatie doen.

Bekijk een korte trailer van de documentaire.

Bestuur

Author Bestuur

More posts by Bestuur

Leave a Reply

Share This