Skip to main content
nieuws

Herdenken en vieren in de gemeente Alkmaar

By 26 april 2023No Comments

Op donderdag 4 mei vinden in de gemeente Alkmaar vier verschillende herdenkingsbijeenkomsten plaats. Op vrijdag 5 mei ontsteken burgemeester Anja Schouten en Hugo Koeman, voorzitter van het 5 mei comité in Cultuurpark De Hout samen het Bevrijdingsvuur.

Herdenken op 4 mei, vieren op 5 mei

Op 4 mei herdenken wij de Nederlandse oorlogsslachtoffers -burgers en militairen- die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. Dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa, de Japanse bezetting in Azië en dat we sindsdien vrij zijn van oorlog en onderdrukking. Daarnaast is 5 mei de dag om ons te bezinnen op het belang van vrijheid en om ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. Voor de vrijheid in Nederland hebben velen gevochten en zelfs hun leven gegeven. Het landelijke thema hiervoor is dit jaar: “Leven met oorlog”.

Alkmaar: Grote Sint Laurenskerk, 19.00 uur en live-uitzending Alkmaar Centraal

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst spreekt burgemeester Anja Schouten de herdenkingsrede uit. Kinderburgemeester Miya Scheltinga draagt het gedicht van stadsdichter Maria Barnas voor. Leerlingen van basisschool DURF! dragen zelfgeschreven gedichten voor. Het Regionaal Jeugdorkest Artiance o.l.v. dirigent Otto de Jong en organist Ronald van der Veen verzorgen de muziek.

Om 19.37 uur vertrekt de Stille Tocht naar het monument aan de Harddraverslaan. Burgemeester en voorzitter 4 mei Comité Alkmaar Bob Martens leggen een krans namens de Alkmaarse bevolking. Om 20.00 uur twee minuten stilte, gevolgd door het defilé. Soli Deo Gloria Alkmaar, Veteranen Alkmaar en scoutinggroep De Geuzen verlenen hieraan hun medewerking.

Uitzending Alkmaar Centraal

De herdenking is live te volgen op 4 mei om 19.00 uur via TV (Ziggo kanaal 42 en KPN kanaal 1504) en YouTubekanaal van Streekstad Centraal. Daarna is de uitzending via deze kanalen ook terug te zien.

Oudorp/Sint Pancras: Stille Tocht en herdenking, 19.20 uur

Om 19.20 uur vertrekt de Stille Tocht vanaf de R.K. Kerk aan de Herenweg in Oudorp naar het monument aan de Bovenweg in Sint Pancras. Tijdens de herdenkingsceremonie leggen wethouder John Does gemeente Dijk en Waard en raadslid Christian Schouten gemeente Alkmaar een krans.

Stompetoren: Ontvangst Grand Café Stompehoeve, 19.30

Om 19.50 uur vertrekt het gezelschap in stilte vanuit Grand Café Stompehoeve naar het monument bij de kerk aan de Noordervaart. Om 20.00 uur twee minuten stilte, gevolgd door het Wilhelmus en de kranslegging door raadslid Roy Seignette en Mark Bleijendaal, voorzitter Comité 4 mei Stompetoren. Schermers Fanfare verzorgt de muziek. In de kerk houdt raadslid Seignette een toespraak. Gerrit Valk spreekt binnen het landelijke thema “Leven met oorlog” over Alkmaar en de regio tijdens WOII.

De Rijp: Grote Kerk, 18.30 uur

Ontvangst met orgelspel door organist Jan Pronk gevolgd door een welkom van Gervien Pielage, voorzitter Comité 4 en 5 mei De Rijp en een toespraak van raadslid Pieter Dijkman. Leerlingen van basisscholen De Balein, De Tweemaster en De Vinckhuysen houden voordrachten. Johan de Jong gaat als interviewer in gesprek met Lucy Ulrich en Jan Pilkes over “Leven met oorlog, solidariteit en verbondenheid. Ter afsluiting wordt in de kerk het Wilhelmus gespeeld.

Om 19.45 uur vertrekt de Stille Tocht naar de oorlogsgraven van Willem Woestenburg en Lou Beumer op de Katholieke begraafplaats. Hier wordt de krans gelegd door raadslid Dijkman en Gervien Pielage. Om 20.00 uur twee minuten stilte, gevolgd door het defilé. Daarna wordt iedereen uitgenodigd voor de bloemlegging bij het monument nabij Noordeinde.

Alkmaar: Bevrijdingsvuur, 5 mei

In de nacht van 4 op 5 mei wordt in Wageningen het Bevrijdingsvuur ontstoken. Even na middernacht starten hardlopers van o.a. de Alkmaarse atletiekvereniging Hylas met de fakkel aan de estafette van 185 km. De laatste 62 km lopen zij via alle kernen van de gemeente Alkmaar. Op 5 mei komen de lopers om 14:00 uur aan in Cultuurpark de Hout en wordt het bevrijdingsvuur overhandigd aan burgemeester Anja Schouten en Hugo Koeman, voorzitter van het 5 mei comité. De burgemeester ontsteekt vervolgens de vuurschaal.

Bestuur

Author Bestuur

More posts by Bestuur

Leave a Reply

Share This