Skip to main content
nieuws

Vredesweek 2022 heeft thema ‘Generatie vrede’

By 11 september 2022No Comments

Van 17 t/m 25 september 2022 organiseert de Alkmaarse Ambassade van Vrede de jaarlijkse Vredesweek Alkmaar. Dit doen zij samen met Amnesty International, ILPA, Art. 1 NHN – Bureau Discriminatiezaken, het Alkmaarse Bevrijdingsfestival, het 4 Mei comité en Flame of Hope. Ook vele betrokken burgers geven tijdens de Vredesweek het signaal af dat vrede niet vanzelfsprekend is, maar iets waar je elke dag, in je eigen omgeving aan moet bijdragen. Het thema van de Vredesweek is dit jaar ‘Generatie vrede’.

Tijdens de nationale Vredesweek laten al ruim 50 jaar tienduizenden Nederlanders  zien dat het anders kan. En dat dat nodig is blijkt uit het feit dat Europa geconfronteerd wordt met een vernietigende oorlog. “Laten we vooral ook kijken naar wat we zelf kunnen doen”, vindt Jan Zwart van het Apostolische genootschap, “Grote veranderingen beginnen vaak klein. In onze eigen straat en buurt. Dus ook in Alkmaar.”

Het programma
Op zaterdag 17 september om 15.30 uur opent burgemeester Anja Schouten in Taqa -Theater De Vest de Alkmaarse Vredesweek geopend. Er is een programma met muziek, zang en dans.
Later in de week op 20 september programmeert Filmhuis Alkmaar samen met Amnesty de film ‘Navalny’, een aangrijpende documentaire over de bekende Russische oppositieleider.

Art.1 NHN organiseert op vrijdag 24 en zaterdag 25 september de stadswandeling ‘Stap voor Vrede’, Deelnemers passeren tijdens de ontdekkingstocht door de binnenstad organisaties passeren die bijdragen aan een inclusief Alkmaar. Frederique Janss van Art.1 NHN licht toe: ‘Al lopend zoeken we ondanks allerlei verschillen, met elkaar naar de mogelijkheden en kansen voor een Alkmaar waarin we in vrede samenleven.’ De wandeling gaat ook langs de recent geplante de Vredesboom.

Twee jonge Alkmaarse filmers, Senna Brammer en Nathalie Kamp, maakten een korte film waarin transgender activiste Tammie Schoots (o.a. journalist en student filosofie) in gesprek gaat met vredesondersteuner Hugo Koeman (Bevrijdingsfestival Alkmaar) over hun beweegredenen, ervaringen en resultaten. Het is een ontmoeting tussen twee generaties Vrede. “Het is fantastisch om te ervaren dat jongeren van nu respect voor elkaar, vrijheid en vrede actief nastreven. Ik heb goede hoop dat de huidige generatie weer de draad van de vredesbeweging oppakt”, aldus Hugo.

De vredesweek wordt op zondagmiddag 25 september door ILPA in de Lutherse kerk afgesloten met ‘Verhalen tegen de angst’ organiseert een middag in het kader van de Vredesweek. ‘

Het volledige programma van de Alkmaarse Vredesweek staat op www.art1nhn.nl/vredesweek-alkmaar-2022

Bestuur

Author Bestuur

More posts by Bestuur

Leave a Reply

Share This