Skip to main content
nieuws

Benefietconcert voor Voedselbank

By 6 mei 2022No Comments

Een straatorgeltje in de Engelse stad Bath was in 1945 het middelpunt van een inzamelingsactie voor de door de oorlog verarmde inwoners van Alkmaar. Het was het begin van een hechte stedenband die nog steeds bestaat. Op 21 mei a.s. staat het orgeltje centraal in een groot benefietconcert in de Grote Sint Laurenskerk ten bate van de Voedselbank.

Een Alkmaarder vlucht naar Bath

Vlak voordat Duitsland in 1940 Nederland onder de voet liep, ontsnapte de jonge Alkmaarse onderwijzer Eli Prins naar Bath. Gedurende de oorlog hield Eli lezingen over wat er in Nederland gebeurde. Hij kwam daar in contact met de Rotary Club. Direct na de oorlog organiseerde de Rotary Club van Bath een actie om geld, kleding en levensmiddelen in te zamelen voor de inwoners van Alkmaar. De hechte stedenband die daaruit ontstond bestaat na 77 jaar nog steeds.

Rotary clubs Bath en Alkmaar

Het orgeltje kwam na de oorlog naar Alkmaar en stond in de hal van het Stadhuis. Otto de Jong, dirigent van Regionaal Jeugdorkest Artiance, stelde voor om het orgeltje op te knappen en er in Bath een herdenkingsconcert mee te geven. Er werd een comité gevormd en een sponsor gevonden om het transport naar Bath te financieren en het orgeltje werd daar gerestaureerd. Door Corona konden geplande activiteiten met het orkest en het orgeltje in Bath helaas niet doorgaan.

Benefietconcert in de Grote Sint Laurenskerk.

De Rotaryclub van Alkmaar kreeg het idee om het orgeltje naar Alkmaar terug te halen en in te zetten voor het doel waarvoor het destijds in Bath werd gebruikt: Geld inzamelen voor een goed doel. Vandaar dat het orgeltje een rol speelt in een Benefietconcert in een Proms-achtige sfeer. De opbrengst van het concert is nu voor de Voedselbank Alkmaar.

Benefietconcert Victory circle of music
Zaterdag 21 mei 2022
20.15 Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar

Presentatie: Mena Leila Kilani, ambassadeur van de Duurzame Ontwikkeling Doelen van de Verenigde Naties.
Met het Regionaal Jeugd Orkest Artiance o.l.v Otto de Jong, Big Band Miss Jones, de beroemde sopraan Karin ten Cate en de oer-Alkmaarse singer-songwriter Elise Mannah.

Bestel kaarten (€25) online bij www.grotekerk-alkmaar.nl

Bestuur

Author Bestuur

More posts by Bestuur

Leave a Reply

Share This