Skip to main content
nieuws

10 december: internationale Dag van de Mensenrechten

By 8 december 2021No Comments

Op 10 december wordt de Dag van de Mensenrechten gevierd. Op die datum in 1948 nam de Algemene vergadering van de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aan. Vanaf 1950 vieren alle lidstaten van de VN deze dag. Dan staat de wereld stil bij de 30 rechten die iedereen heeft, omdat hij of zij mens is.

Diverse organisaties organiseren doorgaans op 10 december activiteiten om mensenrechten onder de aandacht te brengen. Bekend is de schrijfactie van Amnesty International om te zorgen dat politieke gevangenen zij vrij komen.
Amnesty in Alkmaar heeft vanwege het risico op coronabesmettingen de al geplande avond afgelast. Vanaf 10 december kun je in de Centrale Bibliotheek Alkmaar schrijfpakketten afhalen met voorbeeldbrieven die je thuis kunt schrijven. Tot 18 december kun je die weer bij de bibliotheek inleveren.

Iedereen kan op 10 december van huis ui meedoen met een online schrijfevenement. Meer informatie op https://www.amnesty.nl/write-for-rights.

Leuk weetje: de Universele Verklaring kwam in het Guinness Book of Records als ‘s werelds meest vertaalde document. De tekst is in meer dan 460 talen beschikbaar.

Mensenrechtenvlag
De antidiscriminatie bureaus hebben vorig jaar de mensenrechtenvlag ontwikkeld. Deze vlag is een symbool voor gelijkwaardigheid van iedereen. Met de mensenrechtenvlag kunnen instanties, bedrijven, organisaties en particulieren laten zien dat ze de mensenrechten respecteren en ondersteunen. Deze vlag bestaat nog nergens in de wereld en is dus een uniek Nederlands initiatief.

Er is veel dat ons als mensen met elkaar verbindt: we delen de aarde, de lucht en een plek onder de zon. En hoe verschillend we zijn qua uiterlijk, we bestaan allemaal uit DNA. Daarom is de DNA-streng het uitgangspunt van het ontwerp, gecombineerd met de kleuren van de aarde (groen), de lucht (blauw) en de zon (geel).

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het initiatief genomen om alle gemeenten zo’n vlag cadeau te doen. Eén van de mensenrechten is het recht op gelijke behandeling.

De viering van de Dag van de Mensenrechten wordt in Alkmaar ondersteund door de Ambassade van Vrede, Amnesty International Alkmaar, het ILPA, Art. 1 NHN – Bureau Discriminatiezaken, het Bevrijdingsfestival, het 4 Mei Comité en de Flame of Hope.

Bestuur

Author Bestuur

More posts by Bestuur

Leave a Reply

Share This