Skip to main content
nieuws

Herdenkingen op 4 mei 2021

By 21 april 2021april 30th, 2021No Comments

Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, is nu al ruim een jaar zichtbaar. Gemeente Alkmaar herdenkt op 4 mei allen die zijn gevallen voor onze vrijheid. Net als vorig jaar, op gepaste wijze.

Streekstad Centraal legt de kransleggingen vast en zendt de opnamen op 4 mei uit. Zo kan iedereen de herdenkingen vanuit huis bijwonen.

Kranslegging zonder publiek
In Alkmaar, De Rijp/Noordeinde en Stompetoren leggen burgemeester Emile Roemer en zijn echtgenote zonder publiek kransen bij de monumenten. Gevolgd door een korte aangepaste ceremonie in aanwezigheid van een lid van de 4 mei comités, een veteraan en een trompettist.

Streekstad Centraal legt de kransleggingen vast op beeld en zendt dit ’s avonds samen met de herdenkingstoespraak van de burgemeester uit. Er zijn geen stille tochten. Ook niet vanuit Oudorp naar Sint Pancras.

Burgemeester Kompier, gemeente Langedijk, legt de krans bij het monument in Sint Pancras, in aanwezigheid van wethouder Paul Verbruggen.

Uiteraard kan iedereen op 4 mei bloemen leggen bij de monumenten. Ook dan gelden de coronamaatregelen. Houdt dus 1.5 meter afstand.

Kent u de verhalen?
Wie zijn de personen die met de monumenten in Alkmaar, De Rijp en Stompetoren worden herdacht en welke verschrikkelijke gebeurtenissen gingen eraan vooraf? Jongeren van Artiance vertellen de ingrijpende verhalen, ondersteund met foto- en filmmateriaal van betreffende plekken. Een productie van B4 Multimedia in samenwerking met Artiance en Gemeente Alkmaar.

Bezoekers aan de monumenten kunnen via een QR-code de filmpjes met de verhalen bekijken.

Uitzending Streekstad Centraal
Op 4 mei om 19.00 uur zendt Streekstad Centraal de herdenkingstoespraak van burgemeester Emilie Roemer uit. Ondersteund met opnames van de kransleggingen. Ook de verhalen van de jongeren van Artiance krijgen een plek in de uitzending. De herdenking is te zien via het televisie- en Youtubekanaal van Streekstad Centraal. Daarna is de uitzending via deze kanalen ook terug te zien.

Bestuur

Author Bestuur

More posts by Bestuur

Leave a Reply

Share This