Alkmaar verzetsmonument

“Verhalen vormen de sleutel om niet te vergeten”, aldus een persbericht van het Nationaal comité 4 en 5 mei. De zin sluit mooi aan bij de wens van ons Comité om het verhaal te vertellen van de 5 verzetstrijders die op 17 november 1944 door de Duitse bezetter werden gefusilleerd.
Verhalen vertellen, dat doen we het liefst aan kinderen en jongeren.
Daarom startten wij samenwerking met Regionaal Archief Alkmaar en historica Carly Misset en maakten een lesbrief over het Verzetsmonument aan de Harddraverslaan voor alle basisscholen in Alkmaar en omgeving.
Het 4 Mei Comité stelde een eerdere versie van de tekst beschikbaar, die werd aangepast aan de laatste inzichten. De gemeente Alkmaar verleende op voorspraak van Wethouder Elly Konijn een projectsubsidie.
De lesbrief is gemaakt voor de groepen 6, 7 en 8. Het is een interactieve pdf. Klikken op beeldelementen geeft toegang tot tekst, foto’s en filmfragmenten.
De bedoeling van de lesbrief is, dat kinderen van nu en in de toekomst begrijpen waarom we jaarlijks op 5 mei de vrijheid vieren. En weten waarom elk jaar op 4 mei honderden mensen de stille tocht naar het Verzetsmonument aan de Harddraverslaan lopen.

Share This